Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-02@19:34:14 GMT

کردستان در قله پیک پنجم کرونا

تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۲۱۹۸۰

کردستان در قله پیک پنجم کرونا

همشهری آنلاین-حمیده پازوکی: موج پنجم کرونا در کردستان قصد پایان یافتن ندارد، هنوز سنندج قرمز است و آمار ابتلا در این شهر کاهش نیافته و حالا آنطور که جهانبخش یوسفی، رئیس شبکه بهداشت سنندج گفته رعایت پروتکل‌های بهداشتی در سنندج هم کمتر از ۳۵درصد است؛ عددی که نشان می‌دهد یکی از دلایل اصلی پایان نیافتن این موج چیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موج ششم نزدیک است
روندی که هم‌اکنون در کردستان وجود دارد می‌تواند منجر به تبدیل موج پنجم کرونا به روندی جدید در استان شود. رئیس شبکه بهداشت سنندج می‌گوید: سنندج تنها شهر قرمز استان است که روند ابتلا و بستری در آن افزایشی و در شبانه‌روز گذشته از ۱۰فوتی کرونا در استان ۸ نفر در این شهرستان ثبت شده است. جهانبخش یوسفی می‌افزاید: تداوم وضعیت موجود، موج پنجم را به ششم گره می‌زند و دورهمی‌ها، مهمانی‌ها و مراسم‌های جشن و عزا مهم‌ترین اماکن شیوع و چرخش ویروس است.

ابتلای پرستاران
 کادر درمان در حدود ۲ سال گذشته همواره بیشترین فشار کرونا را تحمل کرده است. گرچه در بیشتر نقاط کشور بستری‌ها کاهش پیدا کرده و پرستاران و پزشکان کمی نفس کشیده‌اند اما در کردستان هنوز بیمارستان‌ها شلوغ و پرکار هستند. فشار کاری تنها مشکل پرستاران نیست، زیرا ابتلای آنان به کرونا تا امروز بارها گزارش شده و مرگ تأسف‌بار بسیاری از آنها را نیز به‌دنبال داشته است.
پرستار بیمارستان کوثر سنندج که از ابتدای کرونا چندبار در بخش بیماران کرونایی مشغول به‌کار بوده است، به همشهری می‌گوید: مهم نیست شما حتما در بخش بیماران کرونایی کار کنید یا خیر، از آنجایی که مردم رعایت نمی‌کنند بسیاری از بیماران بخش‌های دیگر هم ناقل هستند و بسیاری از همکاران ما به همین دلیل کرونا می‌گیرند.
علی‌اشرف رحمان‌پناه با بیان اینکه بیمارستان‌های سنندج همچنان مملو از بیماران کرونایی است، می‌افزاید: به‌عنوان مثال بیمارستان ما قرار نبود کرونایی باشد، در اوج پیک‌های قبلی یکی دو بخش بیمارستان را به کرونا اختصاص می‌دادند، اما در این موج آخر به‌دلیل شدت ابتلای ویروس دلتا ۸۵ درصد بخش‌های بیمارستان را به کرونایی‌ها داده‌اند و هنوز هم آمار بیماران بالاست.
وی با بیان اینکه فشار بر کادر درمان همچنان زیاد است، می‌گوید: تعداد زیاد بیماران از یک سو و کمبود پرستار از سوی دیگر کادر درمان را می‌آزارد. وقتی یک پرستار کرونا می‌گیرد فشار کار او به دوش دیگر پرستاران می‌افتد. وقتی وزیر بهداشت می‌گوید درمان کرونا فقط مراقبت است، به جز پرستار باروحیه و سالم چه‌کسی می‌تواند از بیماران مراقبت کند؟ برای آنکه بیماران روند درمان ایمنی داشته باشند باید پرستاران توان کافی برای کار داشته باشند.

مردم کرونا را باور ندارند
رعایت نکردن پروتکل‌ها از سوی مردم یکی از دغدغه‌های جدی پرستاران است. پرستار بیمارستان کوثر همشهری می‌گوید: از ابتدای شیوع کرونا این مسئله وجود داشت که آموزش و اطلاع‌رسانی به میزان لازم انجام نشده است. شاید باور نکنید هنوز هستند کسانی که وقتی از آنها می‌خواهیم ماسک بزنند، اساسا وجود کرونا را منکر می‌شوند. مسئولان، رسانه‌ها و صداو سیما تا این حد در مورد کرونا بد عمل کرده‌اند که مردم پس از ۲ سال در مقابل پذیرش این بیماری مقاومت می‌کنند.
رحمان‌پناه با بیان اینکه بخش زیادی از ارائه‌کنندگان خدمات عمومی در کردستان ماسک نمی‌زنند، می‌گوید: استان در هفته‌های آخر شهریور وضعیت قرمز پیدا کرد، اما نظارتی بر وضعیت عمومی شهرها وجود ندارد. پاساژها، فروشگاه‌ها و وسایل حمل‌ونقل عمومی فعال هستند و پروتکل‌ها در آنها رعایت نمی‌شود، کسی هم کاری به آنها ندارد و حتی در مواقع بحرانی ضرورتی بر تعطیل بودن یا نبودن مراکز مختلف وجود ندارد. مسئولان از شروع موج پنجم آگاه بودند و اگر نظارت‌ها را افزایش می‌دادند وضعیت تا این اندازه بد نمی‌شد.
وی با بیان اینکه قرنطینه کردن بیماران در خانه کمتر در میان مردم استان رعایت می‌شود، می‌گوید: بیمارستان‌ها شلوغ است و بیمارانی که درگیری کمتری با کرونا دارند به خانه فرستاده می‌شوند، اما مردم دیدوبازدید بیماران را ترک نمی‌کنند، عقیده‌ای هم به ایزوله کردن بیماران کرونایی ندارند و همین رفت‌وآمدها به شیوع هرچه بیشتر بیماری دامن می‌زند.

طولانی‌شدن موج پنجم طبیعی نیست
وضعیت ادامه‌دار موج پنجم در کردستان، نگرانی‌های بسیاری ایجاد کرده است، معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان درباره دلایل این وضعیت در استان به همشهری می‌گوید: استمرار موج پنجم به اینکه پیک در استان دیرتر از دیگر نقاط کشور آغاز شده است، ربطی ندارد. موج پنجم نسبت به پیک‌های قبلی استان خودمان طولانی‌تر شده و باید ۲ هفته قبل تمام می‌شد و این وضعیت طبیعی نیست.
ابراهیم قادری با بیان اینکه در پیک‌های قبلی شهر سنندج که یک‌سوم جمعیت استان در آن ساکن هستند خیلی درگیر نشده بود، می‌افزاید: پیش‌بینی می‌کردیم سنندج و مریوان که همین وضعیت را دارند در پیک جدید با شدت بیشتری درگیر بیماری شوند و به همین دلیل به مردم هشدارهایی در این زمینه داده شد، اما یکی از مشکلات اصلی ما رعایت نکردن پروتکل‌ها از سوی مردم است و از سوی دیگر، سنندج یکی از پرتراکم‌ترین شهرهای ایران محسوب می‌شود که احتمال ابتلای مردم در آن بسیار بالاست.
وی درباره مریوان نیز اظهار می‌کند: در مریوان هیچ‌کس رعایت نمی‌کند و کسی ماسک نمی‌زند. در شهرستان‌های مرزی مشکلات متفاوت است، مثلا این شایعه که در کردستان عراق واکسن فایزر وجود دارد یا بعضی‌ها این واکسن را به مریوان می‌آورند موجب شده بود مردم واکسن‌های موجود در مراکز شهرستان را تزریق نکنند. این موضوع البته در حال بررسی است زیرا مقامات عراقی عنوان کرده‌اند خودشان به قدر کافی واکسن فایزر ندارند و به‌دلیل دشواری نگهداری، امکان آوردن آن به مریوان وجود ندارد.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان درباره مشکلات دیگر بخش‌های استان نیز می‌گوید: در قروه مشکل دیگری داریم، بخش بزرگی از مردم این شهر به‌عنوان کارگر فصلی در همدان و تهران کار می‌کنند. این مشکل در روستاهای سنندج هم وجود دارد. بازگشت این کارگران به شهر و روستاهای خود موجب می‌شود بیماری مدام به استان وارد شود و کنترل را سخت ‌کند. یکی دیگر از نگرانی‌های ما، افزایش بیماری در روستاهاست، فصل کار روستاییان به پایان رسیده، مهمانی‌ها، عروسی‌ها و در هفته وحدت مولودی‌خوانی‌ها برگزار می‌شود و همین می‌تواند گردش بیماری را از قبل بیشتر کند. قادری با بیان اینکه تلاش می‌کنیم با کمک ورزشکاران و هنرمندان مطرح استان درباره واکسیناسیون تبلیغ کنیم تا استقبال بیشتر شود، می‌افزاید: توانایی تزریق ۵۰ هزاردوز واکسن در روز را داریم، اما روزانه فقط ۲۰ هزار نفر مراجعه می‌کنند.
وی با اشاره به سختگیری برای رعایت پروتکل‌ها ادامه می‌دهد: طرح «امید» که به شکل پایلوت در استان قزوین اجرا شده بود از سوی وزارت کشور در کردستان و همینطور آذربایجان غربی در حال اجراست. در این طرح بعضی مکان‌های عمومی در یک سامانه ثبت می‌شوند و بیمارانی که کرونای آنها مثبت شده است نمی‌توانند به این فضاها وارد شوند.
ادامه کرونا در کردستان می‌تواند شرایط را بحرانی‌تر از آنچه که هست، کند؛ زیرا مردم نسبت به خطرات بیماری آگاه نیستند و کادر درمان خسته‌اندکه این وضعیت به چاره‌ای جدی نیاز دارد.

کد خبر 632723

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: بیماران کرونایی کادر درمان پروتکل ها موج پنجم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۲۱۹۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم در سنندج

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان از آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم ملقب به مستوره اردلان خبر داد و گفت: این سریال در ۳۰ قسمت ۴۰ دقیقه‌ای تولید و روی آنتن خواهد رفت. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، علی مرادی ظهر امروز در جلسه قرارگاه رسانه‌ای استان که به مناسبت برنامه‌ریزی و پاسداشت روز دختر در صداوسیمای کردستان برگزار شد، اظهار داشت: تقویت فرهنگ رضوی و آشنای با جایگاه  فرهنگ‌ ایرانی و اسلامی با هدف هم‌افزایی و راهکارهای عملیاتی و پیشنهاداتی برای تولید محتوا در فضای رسانه تشکیل شود.

وی گفت: تبیین جایگاه حضرت معصومه(س) به عنوان الگوی بی‌بدیل در کمال، معرفت، علم و شایستگی برای دختران به عنوان مادران آینده ایران بسیار ارزشمند و پراهمیت است، لذا توجه به پرداختن موضوع حجاب و عفاف و الگو سازی دختر ان مسلمان کُرد یک ضرورت اساسی و بنیادی برای استان کردستان است.

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان تصریح کرد: تأثیرگذاری دختران کُرد با رویکرد الگو آفرینی، بصیرت افزایی، نشاط بخشی و تبین جایگاه دختران کُرد در دفاع از عزت ملی و مقاومت هوشمندانه تبلیغات دشمان با تأیید بر کرامت زن ایرانی ضرورت است. 

وی با بیان اینکه برنامه‌های متنوعی به صورت گسترده برای پاسداشت روز دختر و دهه کرامت تدارک دیده شده است، افزود: حضور پرنشاط و پرقدرت در فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی، ورزشی با رویکرد هویت قومی و ملی در تحقق این امر بسیار تأثیرگذار است.

مرادی عنوان کرد: امروز در نظام جدید حکمرانی دنیا قدرت رسانه تعریف شده و به عنوان قوه چهارم شناخته شده، رسانه‌های اجتماعی قوه چهارم با تأثیرگذاری هنری و فرهنگی تعریف کُرد و اهمیت حوزه رسانه برکسی پوشیده نیست.

وی درباره فعالیت قرارگاه قرارگاه رسانه‌ای استان توضیح داد: این قرارگاه براساس مصوبه شورای تامین استان تشکیل و با شکل‌گیری کارگروهای مربوطه نقش هم‌افزایی داشته و باید تمام توان خود را برای پیشبرد اهداف قرارگاه به‌کار بگیریم.

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان خطاب به اصحاب رسانه اظهار کرد: تلاش‌ها و خلاقیت‌های شما در مراسمات مختلف به ویژه انتخابات سال گذشته بسیار ارزشمند بود، مدیران فرهنگی و فعالان فرهنگی و عناصر رسانه‌ای در استان فرمانده‌های جنگ شناخته شده هستند و بسیار در این عرصه خوش درخشیده‌اند.

وی با یادآوری تولید و پخش سریال سنجرخان، از آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم ملقب به مستوره اردلان خبر داد و افزود: این سریال در 30 قسمت 40 دقیقه‌ای تولید و روی آنتن خواهد رفت. عدم تعیین‌تکلیف شهرک سینمایی سنه‌دژ موجب تأخیر در تولید این سریال شده که هفته آینده استاندار پیگیری و تعیین تکلیف خواهد شد.

مدیرکل صدا و‌سیمای استان کردستان با اشاره به اینکه 58 شبکه ماهواره‌ای کُرد زبان تبلیغات منفی و جامعه ما را تهدید می‌کنند، یادآور شد: الگوسازی و توجه به ظرفیت‌های نمونه افراد شاخص کُرد و زبان فرهنگ و هنر به نوعی بازدارندگی خواهد داشت و می‌توان از این طریق بسیاری از مشکلات و آسیب‌های جامعه را کنترل کرد.

به گزارش تسنیم؛ ماه شرف خانم ملقب به مستوره اردلان در سال 1220 قمری، در زمان حکومت امان الله خان والی اردلان در خانواده‌ای اهل فرهنگ در سنندج به دنیا آمد. خانواده‌اش، برخلاف فرهنگ و سنت آن زمان، او را هم‌تراز با مردان به آموختن علوم آن زمان تشویق کردند و وی نیز با ذوق و قریحه شعری‌اش، به یکی از شاعران نامدار این دوره تبدیل شد و در تاریخ نویسی نیز برابر با سایر مورخان آن دوره جلوه کرد.

زبان‌های کُردی، فارسی و عربی را نزد پدرش ابوالحسن بیگ قادری آموخت.

اولین زن تاریخ نگار جهان در 17 سالگی به اجبار با خسرو خان، فرزند امان الله خان والی سنندج ازدواج کرد و بیشتر اوقات خود را به مطالعه و سرودن شعر و نوشتن تاریخ می‌گذرانید و چون خسرو خان نیز شاعر بود، بیشتر او را بدین کار تشویق می‌کرد، مستوره هم به خسروخان علاقه‌مند شد.

دوران خوشبختی و آرامش روحی مستوره چندان طولانی نبود، زیرا خسرو‌خان اردلان در سال 1250 هجری قمری به بیماری کبدی دچار شد و ‌در 29‌ سالگی درگذشت. مرگ همسر و داغ از دست‌دادن برادر جوان ناکامش ابوالمحمد، علاوه بر سلب نشاط و شادابی جوانی از مستوره، ضربات روحی زیادی که دو ماه پرستاری و شب‌زنده‌داری از همسرش تحمل کرده بود، او را به انزوا و عزلت و مطالعه کتب دینی و تألیف کتاب عقاید کشانید.

مستوره در سال 1263 سنندج را ترک کرد و به سلیمانیه رفت و در همان شهر دیده از جهان فروبست. از جمله آثار این بانو می‌توان به دیوان شعر با 2 هزار بیت در قالب‌های مثنوی و غزل، تاریخ اردلان که معروفیتش را دو چندان کرده و وی را در عرصه تاریخ نگاری پرآوازه کرد و عقاید و شرعیات که عقاید مستوره در مذهب اهل سنت شافعی است، اشاره کرد.

انتهای پیام/484/

دیگر خبرها

  • زمان واگذاری پروژه‌های نهضت ملی مسکن در کردستان+فیلم
  • مطالبات اراضی شهری شهرداری پرداخت شود
  • جلب رضایت مردم اساس کار مسوولان کردستان است
  • جمع آوری 276 معتاد متجاهردر استان
  • سهم شهرداری سنندج در اراضی الحاقی به شهر پرداخت شود
  • تقدیر بانوان از نیروی انتظامی کردستان در راستای اجرای طرح نور
  • گزارشی از نمایشگاه یک قرن اصالت و ماندگاری سنندج‌ + فیلم
  • آغاز پیش تولید سریال ماه‌شرف خانم در سنندج
  • تأمین زمین ۲۶هزارواحدی مسکن ملی در کردستان
  • به روز کردن صندلی‌های پردیس سینما بهمن سنندج با اعتبار ۲۰ میلیارد ریالی